×

Categorii

Comparatie intre PVC, PE SI PP

Publicat: 2017-09-04 11:46:49
Categorii: Articole informative

COMPARATIE INTRE PVC, PP, PE

Pardoselile tehnice si industriale sunt produse din diferite tipuri de plastic. In general, in denumiri, sunt folosite acronimele acestor materiale, cum ar fi: PP, PVC, PE, TPE, LDPE, MDPE, HDPE, PEX, fiind denumiri mai usor de retinut, dar multa lume nu stie cu exactitate care ar fi diferenta dintre acestea.

In articolul ce urmeaza o sa incercam sa descriem in cateva randuri ce inseamna aceste prescurtari si care ar fi asemenarile si deosebirile dintre materiale.

Polietilena (PE), polipropilena (PP) si policlorura de vinil (PVC) sunt printre cele mai utilizate materiale termoplastice in industria pardoselilor. Fiecare are caracteristici diferite care influenteaza modul de functionare pentru anumite aplicatii, dupa cum urmeaza:

 

Pardoselile din PVC

PVC-ul poate fi rigid (RPVC) sau flexibil. PVC-ul rigid este utilizat de obicei pentru tevi, usi, ferestre, carduri bancare, ambalaje nealimentare etc, dar poate fi uneori fragil. Astfel ca, prin adaugarea de ftalati (substante chimice folosite pentru inmuierea materialelor plastice), RPVC-ul devine mai moale si mai flexibil, si poate inlocui cu usurinta cauciucul, devenind astfel foarte util in podele si pardoseli.

Pardoselile din PVC au preturi accesibile si sunt foarte utilizate. PVC-ul clorurat este rezistent la foc, uleiuri si diversi agenti chimici. De asemenea, este rezistent la conditii climatice extreme.

In industria pardoselilor, PVC-ul este popular datorita capacitatii sale de a preveni acumularea de murdarie si de a indeparta reproducerea microbilor in zone care trebuie sa fie mentinute sterile.

Proprietatile sale impermeabile il fac un material foarte des utilizat in pardoselile de exterior si in sali si terenuri sportive.

 

Pardoselile din polipropilena

Polipropilena (PP) nu contine BPA (bisfenol A), (o substanta chimica destul de utilizata la productia maselor plastice).

Este un plastic usor, puternic si flexibil, care este rezistent la temperaturi de pana la 200 grade Celsius. PP este rezistenta la coroziune, chimicale si umiditate.

Aceasta are o gama variata de utilizari, cum ar fi ambalajele, imbracamintea termica, mochete, echipamente de laborator si componente auto.

In industria pardoselilor, PP este foarte utilizata pentru pardoselile de garaj, datorita durabilitatii si rezistentei la greutate, precum si a rezistentei chimice.

Pardoseli din spuma – polietilena pentru pardoseli din spuma

Polietilena (PE) este cel mai comun plastic si se gaseste in mai multe densitati diferite.

 Polietilena de densitate medie (MDPE)  si ridicata (HDPE)  are punct de topire intre 120 si 180 grade Celsius. PE de densitate mica (LDPE) se topeste intre 105 si 115 grade Celsius.

Toate cele 3 tipuri de PE: LDPE, MDPE si HDPE sunt rezistente la acizi si baze puternice, precum si la agenti oxidanti si agenti reducatori.

O treime din jucarii la nivel mondial sunt produse din HDPE care are rezistenta ridicata la intindere.

Poliuretanul spongios (PEX) folosit in fabricarea covoraselor/saltelor de gimnastica foloseste in general HDPE si asigura un material ferm si solid cu celule inchise. Acest material isi revine la forma initiala, oferind absorbtie, respiratie si preia din socurile la atingere.

MDPE are o absorbtie a socurilor foarte buna si este mai rezistenta la crestaturi si crapaturi ale materialului. MDPE este adesea utilizata in fabricarea tevilor de gaz, pungi si folii de ambalaj.

LDPE este probabil sa se deformeze sub stresul la intindere. Este utilizat atat pentru fabricarea recipientelor rigide, cat si pentru folii de plastic.

Distribuie:

Ai un proiect? Scrie-ne aici